Asiaa raakasuklaasta

TERVEhdys. Siinäpä osuva heipatus sinulle, joka tulit silmäilemään raakaa faktaa suklaasta. Eikä mistä tahansa suklaasta, vaan raakasuklaasta. Vaikka hyvinvointibuumi näyttää jylläävän edelleen täydellä teholla superfoodien voimin ja monet ovat chiasiemenensä löytäneet, niin toisille raakasuklaa on edelleen uusi juttu. Minä ajattelin hieman avata tässä aihetta!

“Tumma suklaahan on tutkitusti terveellistä”, kuulen monelta asiakkaalta. Kiistämätön tosiasia on kuitenkin se, että myös tummassa suklaassa on paljon eroja riippuen sen valmistustavasta. Suklaan valmistukseen käytettävä kaakao on luonnostaan yksi maailman ravinnerikkaimmista ruoka-aineista, sisältäen yli 1200 aktiivista ainesosaa ja peräti 10% kaakaon painosta on antioksidantteja. Antioksidanttien lisäksi itse kaakao sisältää elimistölle tärkeitä aineosia kuten mm. rautaa, mangaania, rikkiä ja kuparia. Kaakaossa on myös poikkeuksellisen runsaasti magnesiumia sekä kromia (joka auttaa mm. säätelemään ruokahalua) ja muita mineraaleja ja hivenaineita. Kaakao sisältää aivojen välittäjäaineiden toimintaan ja sitä kautta mielialaan vaikuttavia aminohappoja ja välittäjäaineita, kuten serotoniinia, tryptofaania, anandamidia ja fenyylietyyliamiinia. Joillakin näistä yhdisteistä on todettu olevan hermostoa suojaava vaikutus mutta ne lisäävät myös mm. mielihyvän tunnetta ja kivun sietoa. Kaakaon piristävä vaikutus perustuu kofeiinin sukuiseen teobromiiniin, mutta varsinaista kofeiinia kaakaossa on vain n. 1/20 osa esimerkiksi kahvin sisältämästä määrästä.

Raakasuklaalla tarkoitetaan yleisesti suklaata, joka on valmistettu kylmäprosessoimalla kaakaota eli missään tuotannon vaiheessa ei ole ylitetty 46 asteen lämpötilaa. Kylmäprosessoinnin ansiosta raakasuklaa säilyttää kaakaon luonnollisen ravintosisällön. Suuri osa kaakaon luonnollisesta ravintosisällöstä nääs menetetään kun kaakaosta tehdään tavallista suklaata tai kaakaojauhetta prosessoimalla kaakaota korkeissa lämpötiloissa (120 – 130 astetta). Raakasuklaa ei sisällä myöskään maitojauhetta, erilaisia lisä-aineita, kemikaaleja, valkoista sokeria tai geenimanipuloitua soijalesitiiniä. Eli kyllähän sen järkikin sanoo, että mitä vähemmän käsiteltyä ja lisättyä, sen aidompaa ja sitä kautta terveellisempää herkkua on tämä 🙂

raakasuklaata_paranneltu

Rintaani röyhistäen kerron, että Kultasuklaa on ensimmäisenä yrityksenä valmistanut raakasuklaata Suomessa, ensin alihankintana ja asiakkaiden toiveita kunnioittaen myös omalla merkillä. Lähestulkoon pörhistellen kerron, että meidän raakasuklaa on oikeasti hyvää. Se on tuhtia, täyteläistä ja laadukasta. Nyt kun rupesin kertomaan totuuksia, niin kerron huvittavan faktan itsestäni. Söisin muuten paljon enemmän tummaa suklaata, mutta sen karvaus saa minut aina aivastamaan. Tämä ärsyttävä yliherkkyys siis “pakottaa” minut syömään niitä vähemmän terveellisiä, mutta ah niin hyviä maito ja -valkosuklaaherkkuja. Flunssaa minulla on äärimmäisen harvoin, joten suuremmalla todennäköisyydellä Vanhan kauppahallin ohi kävellessäsi ja kuullessasi minun aivastavan, olen juuri “vahingossa” laittanut suuhuni jonkun ihanan tummasuklaan… Asiaan!

Meiltä löytyy perusraakasuklaata, appelsiiniraakasuklaata ja uutuutena rasia, mistä löytyy tavallisen, appelsiinin ja limen makuiset herkut. Pääsiäisen aikaan meiltä taas sai ostaa raakasuklaamunia. Itse laitoin pieneen purkkiin ne ja monta kertaa avasin sen ja vedin syvään henkeä sitä ihanaa raakasuklaan aromia! Raakasuklaasta saa ITSE kaiken ilon irti marssimalla myymälään tai klikkaamalla itsensä verkkokauppaamme, mutta se on myös loistava lahjaidea ihmiselle, joka haluaa pitää huolta terveydestään. Miten olisi esimerkiksi itse superfoodeista koottu joululahja/tupari/mikätahansa paketti, missä olisi esim. Kultasuklaan raakasuklaarasia, chiasiemeniä, pakuriteetä ja/tai kuivattuja marjoja? Maistuisi ainakin mulle!

Kirjoittaja on Helsingissä, Vanhassa Kauppahallissa sijaitsevan myymälämme hoitaja Nina.