Mietteitä vanhasta kaupungista

Vuonna 1889 avattu Vanha kauppahalli on nimensä mukaisesti vanhin Helsingissä olevista kauppahalleista. Se on kokenut 126-vuotisen olemassaolonsa aikana lukuisia muodonmuutoksia, mistä hyvänä esimerkkinä on myymälöiden kokoa kuvastavat lukemat; avauduttuaan 1889 hallissa oli 120 myyntipaikkaa ja keskihallissa 6 myymälää. Kun lukee hallin sivuilta tuosta historiasta, niin voi vaan ihmetellä että miten ne kaikki on voineet mahtua tänne, kun miettii että nykyään halli palvelee “vain” 24 myymälällä… Ehkä laatu korvaa määrän, tässäkin tapauksessa?

Oma historiani Vanhassa kauppahallissa alkoi vuonna 2008, kun astelin Kultasuklaalle työhaastatteluun. Pyörin Aleksanterinkadulla ja kyselin ihmisiltä, että mikähän ratikka tänne tulee. Nähtävästi oikea kulkuväline oikeaan tarpeeseen löytyi, sillä löysin itseni Kultasuklaan kojulta kysymässä, missä työhaastattelu pidetään. Menin sinne liian aikaisin; en ollut Saara, kuten haastattelija oletti. Pyörin siis vielä hetken aikaa ympäriinsä ja ihmettelin japanilaisia, ketkä silloin vesitihkuisena tammikuun päivänä haahuilivat hallissa. Tämä oli siis elämäni ensimmäinen kerta ylimalkaan kauppahallissa. Haastatteluun päästyäni ja sieltä lähtiessäni suupieltäni nyki, kun olin vastannut niin hienosti ruotsiksi kysymykseen, mikä kartoitti kyseisen kielen taitoani. Huonohan se oli, mutta kieli poskessa mokeltamani “juu juu, bra bra” riitti muiden selitysten lisäksi siihen, että silloiseen työpaikkaani soitettiin viikon päästä ja toivotettiin tervetulleeksi töihin Vanhan kauppahallin myymälään. MINUT?! Kaikkien hakijoiden joukosta! Oli lievästi sanottuna puulla päähän lyöty olo silloisen työnantajani hihkuessa vieressä. Kai se oli sitten niin iloinen, kun pääsi minusta eroon? Vitsi vitsinä, jouluapulaisena siellä olin ja elettiin tammikuun loppua, joten se oli jopa tämmöiselle tontulle tarpeeksi siinä virassa.

Kun aloitin töissä Kultasuklaalla, niin minulle tuli kaikki asiat uutena, mikä liittyi halliin ja hallikauppaan. Tämä ei totisesti ole mikään liukuhihnatyö. Jos minulta kysytään, niin toimin myös infona, löytötavaratoimistona, terapeuttina ja turistioppaana. Kyllä, tämä on turistihalli ja kyllä, moni on yhtä puulla päähän lyötyjä kuin minä tullessani halliin ensimmäistä kertaa. Asiakaspalveluun pitää siis todella panostaa also in english ja kiinnittää erityistä huomiota laatuun; siihenhän koko hallikauppa rakentuu luoden loistavan asiakaspalvelun kanssa asiakkaalle sen mieluisimman (suklaata ostettaessa myös makeimman) liiton. Vaikka Vanhalla kauppahallilla on oma, vankkumaton kanta-asiakaskuntansa, niin voisi sanoa tämän elävän silti turistikauden mukaan. Se tarkoittaa joillekin yrityksille käytännössä kiireistä touko-elokuuta, toisilla taas menekki on tasaisempaa. Kultasuklaan erikoisuudet ovat tykättyjä viemisiä .

Olen sitä mieltä, että mihin tahansa ympäristöön ihminen isketään ja sanotaan lopulta, että: “nyt sinun pitäisi pärjätä täällä sitten itsekseen”, niin ihminen oppii, kehittyy ja tottuu. Yhtenä esimerkkinä ruotsinkielentaitoni on seitsemässä vuodessa kohentunut huomattavasti, koska nykyään vaihdan kieltä vain puolessa tapauksista; ruotsalaiset näes tykkäävät höpöttää, joten aina nätisti hymyily ja “jåå” ei riitä kysyvien silmäysten alla. Kauppahallissa on nähnyt vuosien varrella niin paljon erimaalaisia ihmisiä, että eri kansojen tyypillisimmät piirteet ovat tulleet tutuiksi. Joskus, kun tähän tulee ryhmä espanjalaisia, niin virnuillen kuuntelen sitä pajatusta ja saan desibelit kaakkoon, kun selviää että osaan sanoa pari sanaa heidän kielellään. Ilo on kielitaitoni huomioon ottaen varsin lyhytaikainen, mutta pääasia että asiakas poistuu hyvällä mielellä myymälästä. Suklaa on kuitenkin universaali kieli ja riittää, että ihminen ymmärtää sen päälle. Jos ei ymmärrä, niin onhan minulla täällä myös karkkia, hunajaa ja lakritsaa. Kyllä niillä suun makeaksi saa.

Vanhaan kauppahalliin Kultasuklaa sopii loistavasti. Mikä olisikaan idyllisempää kuin pieni ruskea suklaapuoti pienessä, viihtyisässä hallissa? Vielä, kun myyjäkin on noh, pieni. Hallilla työskentelyssä parasta on asiakkaiden lisäksi työlleen omistautuneet yrittäjät, jotka ovat osaltaan tehneet kokonaisuudesta toimivan. “Hallissa on hyvä fiilis” voi kuulostaa lattealta, mutta se on siitäkin huolimatta allekirjoitettava, monen vuoden kokemuksella. Tuleppa ja totea se itse, lupaan tarjota maistiaisia!

Lasimäen kesä

Kesäisiä maanteitä ajellessa sitä tulee välillä poikenneeksi tutuilta reiteiltä. Jos miettii Iittalan Lasimäkeä, niin se on poikkeajan onni. Pelkkä Lasimäen kyltti ei itsessään kerro, mitä kaikkea lasinen mäki pitää sisällään, siksi kerron teille kesän ehdottomimmasta, elämyksekkäästä vierailukohteesta.

Itse lasitehdas on perustettu entisen Kalvolan kunnan Iittalan kylään vuonna 1881. Sieltä alkavat Iittalan muotoiluhistorian juuret ja siellä puhalletaan edelleen mm. Alvar Aallon maailmankuulu Aalto-maljakko. Lasinpuhallusta saa mennä vapaasti jatsomaan lasitehtaan parvelle aukioloaikaan.

Desingnmuseo Helsinkiin kuuluvassa Designmuseo Iittalassa on esillä lasitehtaan historiaa. Museorakennuksena toimii Orvon tilan navetta, joka avattiin museoksi 1971. Museossa on esillä neljä eri näyttelyä, joista suurin on perusnäyttely “Suomalaisen lasin helmet”, joka esittelee hyvin kattavasti kansainvälisesti lasihistorian lisäksi tunnettuja taide-esineitä ja merkittäviä sarjatuotteita 1880-luvulta nykypäivään.

Iittala Outlet on toiseksi suurin Iittalan myymälä Suomessa, mistä löydät laajan valikoiman Iittalan sekä muiden Fiskars Groupiin kuuluvien tuotteita, myös edullisempia kakkoslaadun tuotteita. Mikä olisi mukavampi uutinen kuin se, että Lasimuseon sisäänpääsylipulla saa vieläpä etuja tästä myymälästä? Muumimukit, täältä tullaan!

Kun silmät ovat lasittuneet riittävästi, vie askel luonnollisesti Naivistien näyttelyyn. Sydämeni laulu – Naivistit Iittalassa 2015 soi Sibeliuksen juhlavuoden tunnelmissa, kuinkas muutenkaan. Mukana kotimaisen naivismin terävin kärki ja kiinnostavia vieraita Euroopasta. Vain Iittalasta löydät joulukuussa 2014 edesmenneen naivismin tienraivaaja Martti Innasen muistonäyttelyn. Naurettavan hauska näyttely on avoinna 23.5-23.82015.

Kurniville vatsoille löytyy täytettä lasimyymälän tiloissa sijaitsevasta Lasimäen ravintolasta. Sata asiakaspaikkaa kattavasta ravintolasta a’la carte-listalta löydät salaatista, keitosta, kalasta ja mureista pihveistä lähtien kaikkea herkullista, eikä nälkä takuulla täältä poistuessa kurni!

Ruuan päälle hellitään vatsaa suklaisella jälkiruualla ihanassa suklaapuodissamme. Kultasuklaalta löydät laajan valikoiman et pelkästään huippulaatuisia, käsintehtyjä suklaatuotteitamme, vaan myös maailman parhaat lakut ja karamellit. Myymälämme ikkunasta voit lisäksi seurata suklaanvalmistusta klo 10-14.30. Sanoiko joku maistiainen? KYLLÄ, koska myymälässämme niitä on aina tarjolla. Legendaaristen suklaaseen dipattujen mansikoiden aika on myös aivan oven takana….

Lasimäeltä löydät myös monia muita kivoja pikku puoteja. Lisää tietoa ja aukioloajat löydät osoitteesta: www.iittalanlasimaki.fi!

Vuodenajasta viis, Iittalaan siis!

Mielikuvia myynnistä

Myyntityö on monelle kirosana. Sanasta myyminen tulee mieleen myyntimiehen irvikuva. Ja ajatus siitä, että pitäisi itse tuputtaa jollekin omia palveluitaan oli aluksi kauhistuttava. Ilman myyntiä mikään yritys ei kuitenkaan elä. Liian usein luullaan että myyjä huijaa ja tuputtaa tuotetta, mutta oikeasti myyjä tarjoaa asiakkaalle mahdollisuutta, ratkaisua tämän ongelmaan.

Suomen Yrittäjäopisto laittoi tämän projektin käyntiin tavoitteena valmentaa motivoituneita nuoria myyntitehtäviin sekä muuttaa myynnin mielikuvia realistisimmiksi. Myynnin ammattilaisille on aina kysyntää markkinoilla. Tämän projektin aikana me nuoret saamme alan huipuilta opetusta ja sparrausta sekä käytännön kokemuksia oikeista toimeksiannoista.

Hyvä myyjä on asiakasta varten ja hän saattaa yrityksen ja asiakkaan yhteen. Hyvä myyjä osaa kuunnella aktiivisesti, osaa esittää oikeat kysymykset, on empaattinen ja tunneälykäs sekä osaa lukea asiakasta ja oikeasti auttaa asiakasta. Myyjän tehtävänä on tehdä ostaminen asiakkaalle helpoksi ja hakea ratkaisuja ongelmiin.

Myyjän suurin este on kuitenkin oma pää. Tämän huomasimme alkuun myös Kultasuklaan projektissa. Nyt olemme kuitenkin onnistuneesti voittaneet pelkomme ja päässeet raottamaan ovea myynnin maailmaan. Myyntityö vaatii pitkäjänteisyyttä ja ajanhallintaa, sekä on työnä erittäin haastavaa. Täytyy tehdä paljon taustatutkimusta, laittaa itsensä 110% likoon ja ottaa vastuuta. Myyjäthän ovat asiakasta lähimpänä kosketuksissa, joten myynnin kasvattamisen lisäksi myyjät ovat vastuussa myös yrityksen imagon luomisesta. Myyjän työn hienous on kuitenkin työn palkitsevuus. Voit omalla toiminnallasi saada vaikutettua moniin ihmisiin ja asioihin, oikeasti auttaa asiakasta, tuoda rahavirtaa yritykseesi, vaikuttaa omaan palkkatasoosi ja kehittää itseäsi niin, että vain taivas on rajana.

Kultasuklaan projektin aikana olemme kokeneet sekä onnistumisia että epäonnistumisia. Kaisa Liskiä lainaten, kannattaa kuitenkin luoda onnistumisien ketju eli keskittyä hyviin hetkiin ja painaa niillä eteenpäin uusia onnistumisia kohti. Epäonnistumisiin ei pidä jäädä vellomaan. Myyjän työssä siis asenne ratkaisee vahvasti. Teemme erittäin tärkeää työtä, vaikka kauppoja ei aina syntyisikään. Suurin osa koko projektin nuorista opiskelee ja työskentelee projektin ohella, mutta näillä eväillä olemme saavuttaneet paljon. Nämä onnistumiset ja kokemukset ovat meille ponnahduslauta tulevaan. Tällä mahtavalla porukalla tästä on hyvä jatkaa.

Lainatakseni loppuun yritysvalmentaja Pekka Juholaa, myymisen ydin on yksinkertainen: kyky kohdata ja huomioida ihmisiä. Yhteyden avaaminen, kysymisen- ja kuuntelemisen taito. Ammattiylpeys. “Myyminen ei ole työ, se on elämänasenne. Asenne ratkaisee.”

Mansikkainen juustokakku kesän kunniaksi

Kesään kuuluu erottamattomasti raikkaat kakut, mansikat ja valkosuklaa. Vuosien varrella kakku on muokkautunut ja yleisesti juustokakuissa käytetty tuorejuusto on korvattu turkkilaisella jugurtilla. Ihania kesäpäiviä juustokakusta nauttien!


Mansikkajuustokakku

Pohja
160 g keksejä muruina
80 g voita tai margariinia

Täyte
4 liivatelehteä
200 g tuoreita mansikoita soseutettuna
½ dl sokeria
200 g turkkilaista jogurttia
2 dl vispikermaa
1/2 dl punaista marjamehua (esim. mansikka tai vadelma)

Päällinen
tuoreita mansikoita
Kultasuklaan Mansikkavalkosuklaata/Naturell valkosuklaata rouhittuna

Vuoka
tasapohjainen halkaisija n. 22 cm

Murenna keksit monitoimikoneessa ja yhdistä sulatettu voi siihen. Painele keksimurut tasaiseksi vuuan pohjalle. Laita liivatelehdet kylmään veteen. Sekoita soseutetun mansikan joukkoon sokeri ja jogurtti. Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä se jogurtin joukkoon. Kuumenna mehu (purista vedet pois liivatelehdistä) ja lisää ne mehun joukkoon sekoittaen kunnes ne liukenevat. Kaada liivatemehuseos koko ajan sekoittaen täytteeseen. Kaada pohjan päälle ja laita jääkaappiin jähemttymään ainakin neljäksi tunniksi. Koristele kakku mansikoilla ja valkosuklaarouheella tai sulata valkosuklaata varovasti mikrossa/vesihauteessa ja siirrä pursotuspussiin ja purista leivinpaperin päälle kauniita suklaakuvioita. Anna kuvioiden jäähtyä jääkaapissa kunnolla ja irrota varovasti lastalla.

Kultasuu -tiimiläiset tapasivat Kiinteistö-Kaisan

kultasuu_kaisa

Nuoret Huippumyyjät -projektin Kick-Off -tilaisuus järjestettiin tänään Hämeenlinnassa ja puhumaan oli kutsuttu Kiinteistökuningatar Kaisa Liski. Nuoret kuuntelivat korva tarkkana Kaisan kokemuksia myynnistä ja saivat vinkkejä myyntitilanteisiin. He myös kyselivät ennakkoluulottomasti paljon hyviä kysymyksiä. Lopuksi Kaisa vielä poseerasi nuorten kera.

 

Suklaan monipuolisuus

Projektin mennessä eteenpäin on ollut ilo saada tutustua Kultasuklaaseen ja sen tuotteisiin paremmin. Tehdaskierroksella saimme maistella lukuisia eri makuja ja nähdä miten suklaa valmistetaan käsityönä. Näkyä olisi voinut kuvailla sanalla ”suklaataivas”. Suklaa on aihe, joka herättää keskustelua ja sopii lähes kaikkiin eri elämän tilanteisiin. Se myös innostaa luomaan jotain aivan uutta leivonnaisista erilaisiin juhliin mm. häihin, ristiäisiin ja syntymäpäiville.

Tiimiläisten kesken olemme inspiroituneet Kultasuklaan monipuolisuudesta ja lukemattomista eri vaihtoehdoista.

Suklaahan on sellaisenaankin taivaallisen hyvää, mutta soveltamalla suklaan saa ihan eri ulottuvuuksiin mm. täyttämällä jääpalamuotin sulatetulla suklaalla ja laittamalla jokaiseen muottiin yhden tuoreen mansikan pystyyn tai sulattamalla suklaata kulhon muotoon ja täyttämällä sen mm. hedelmälohkoilla. Leivonnaisissa erilaiset makusuklaat mm. chili, valkosuklaamansikka ja salmiakkivalkosuklaa ovat erinomaisia vaihtoehtoja perus maitosuklaalle.

Häävieraille sopisi hääparin nimikirjaimilla varustetut konvehdit, hääparille tai omalle kullalle voisi antaa lahjaksi “Kultaisen Sydämen” ja esim. baby showereissa voisi tarjoilla tuttipullon ja lastenrattaiden muotoisia suklaita. Liikunnallinen ihminen taas takuulla ilahtuisi lahjana suklaanmuotoisista painoista.

Parasta on se, että niin monia kuin on ihmisiä, on myös tapoja nauttia suklaata

Ajatuksia Kultasuklaa–projektin alussa

Tiesin heti, että Suomen Yrittäjäopiston tarjoama myyntivalmennus olisi loistava tilaisuus päästä kehittymään myynti- ja markkinointityössä. Hitaana hämäläisenä mietin kauan projektiin lähtemistä, mutta onneksi lopulta laitoin hakemuksen. Yhteishenki ryhmässämme on loistava, ideoita ja ajatuksia jaetaan hyvässä hengessä. Kultasuklaan toimeksianto on itsessään mielenkiintoinen ja myös sopivan haastava. On ilo tehdä työtä yritykselle, joka arvostaa kotimaisuutta ja käsityötä, sillä ne ovat myös minulle henkilökohtaisesti tärkeitä arvoja. Nyt vain kevättä kohti mieli avoimena tuleville tehtäville ja opeille.

Makea aloitus

??????????????????????????????

Olen Henna Harala ja opiskelen toista vuotta liiketaloutta HAMKissa. Lähdin tähän projektiin, koska halusin haastaa ja kehittää itseäni sekä oppia paljon uutta. Projekti on tähän mennessä parasta, johon olen kouluni HAMKin kautta osallistunut. Parhaimmillaan tämä vuoden kestävä projekti auttaa opiskelijaa verkostoitumaan ja työllistymään, sekä auttaa yrityksiä kasvattamaan myyntiään ja saamaan juuri ne oikeat, timanttiset henkilöt töihin. Kiitos Suomen Yrittäjäopistolle tästä mahtavasta tilaisuudesta!

Matka huippumyyjäksi alkoi makeissa merkeissä Kultasuklaan kanssa. Olo oli kirjaimellisesti kuin pikkulapsella karkkikaupassa, kun pääsimme vierailemaan Kultasuklaan Iittalan tehtaalla. Yhteistyö on alkanut sujuvasti ja odotan innolla tulevaa! Huipputiimimme, kannustavien valmentajiemme, sekä yhteistyöhaluisten yritysten avulla voimme saavuttaa mitä vain. Raa’alla tekemisellä oppii ja nyt pääsemme tosissamme puuhastelemaan!

Matkalla huippumyyjäksi

Olen saanut mahtavan tilaisuuden olla osana nuoret huippumyyjät hanketta. Kun ensimmäisen kerran kuulin tästä hankkeesta innostuin totaalisesti ja tiesin, että tämä on se “mun juttu”.

Olemme nyt tavanneet kaksi kertaa ja sain kunnian toimia tiiminvetäjänä tässä ensimmäisessä toimeenpanossa, jonka toteutamme yhdessä Kultasuklaan kanssa. Alkutunnelma on mahtava. Joka tapaamisen jälkeen olen innostunut enemmän ja enemmän tästä mahdollisuudesta enkä malta odottaa mitä tulevan pitää.

Rakastan myyntityötä ja haluan kehittää itseäni siinä mahdollisimman paljon ja aion ottaa tästä hankkeesta irti kaiken mahdollisen opin, mitä vastaan tulee. Kultasuklaan antama toimeksianto on todella kiinnostava ja täynnä mahdollisuuksia. Kukapa ei suklaasta tykkäisi!

Haaste, josta en voinut kieltäytyä

Kun kuulin huippumyyjät-kampanjasta, tiesin heti haluavani mukaan. Ja saadessani tietää tulleeni valituksi Kultasuklaalle, olin erityisen innoissani. On monia haasteita, joista pidän, mutta varsinkin silloin mikäli se liittyy suklaaseen. 🙂

Nuoret huippumyyjät -hanke Hämeenlinnassa

Olemme mukana 4 kk kestävässä “Nuoret Huippumyyjät” -hankkeessa, jota organisoi Suomen yrittäjäopisto. Hankkeen aikana 6  nuorta valmentautuu myyntitehtäviin hoitamalla Kultasuklaan myynticaseja. He  tulevat tässä blogiosiossa itse kertomaan projektin kulusta ja tuntemuksistaan. Hanke on ESR-rahoitteinen (Euroopan sosiaalirahasto, auttaa joka vuosi miljoonia eurooppalaisia kohentamaan elämäänsä uusien taitojen ja parempien työpaikkojen avulla).