Lasimäen kesä

Kesäisiä maanteitä ajellessa sitä tulee välillä poikenneeksi tutuilta reiteiltä. Jos miettii Iittalan Lasimäkeä, niin se on poikkeajan onni. Pelkkä Lasimäen kyltti ei itsessään kerro, mitä kaikkea lasinen mäki pitää sisällään, siksi kerron teille kesän ehdottomimmasta, elämyksekkäästä vierailukohteesta.

Itse lasitehdas on perustettu entisen Kalvolan kunnan Iittalan kylään vuonna 1881. Sieltä alkavat Iittalan muotoiluhistorian juuret ja siellä puhalletaan edelleen mm. Alvar Aallon maailmankuulu Aalto-maljakko. Lasinpuhallusta saa mennä vapaasti jatsomaan lasitehtaan parvelle aukioloaikaan.

Desingnmuseo Helsinkiin kuuluvassa Designmuseo Iittalassa on esillä lasitehtaan historiaa. Museorakennuksena toimii Orvon tilan navetta, joka avattiin museoksi 1971. Museossa on esillä neljä eri näyttelyä, joista suurin on perusnäyttely “Suomalaisen lasin helmet”, joka esittelee hyvin kattavasti kansainvälisesti lasihistorian lisäksi tunnettuja taide-esineitä ja merkittäviä sarjatuotteita 1880-luvulta nykypäivään.

Iittala Outlet on toiseksi suurin Iittalan myymälä Suomessa, mistä löydät laajan valikoiman Iittalan sekä muiden Fiskars Groupiin kuuluvien tuotteita, myös edullisempia kakkoslaadun tuotteita. Mikä olisi mukavampi uutinen kuin se, että Lasimuseon sisäänpääsylipulla saa vieläpä etuja tästä myymälästä? Muumimukit, täältä tullaan!

Kun silmät ovat lasittuneet riittävästi, vie askel luonnollisesti Naivistien näyttelyyn. Sydämeni laulu – Naivistit Iittalassa 2015 soi Sibeliuksen juhlavuoden tunnelmissa, kuinkas muutenkaan. Mukana kotimaisen naivismin terävin kärki ja kiinnostavia vieraita Euroopasta. Vain Iittalasta löydät joulukuussa 2014 edesmenneen naivismin tienraivaaja Martti Innasen muistonäyttelyn. Naurettavan hauska näyttely on avoinna 23.5-23.82015.

Kurniville vatsoille löytyy täytettä lasimyymälän tiloissa sijaitsevasta Lasimäen ravintolasta. Sata asiakaspaikkaa kattavasta ravintolasta a’la carte-listalta löydät salaatista, keitosta, kalasta ja mureista pihveistä lähtien kaikkea herkullista, eikä nälkä takuulla täältä poistuessa kurni!

Ruuan päälle hellitään vatsaa suklaisella jälkiruualla ihanassa suklaapuodissamme. Kultasuklaalta löydät laajan valikoiman et pelkästään huippulaatuisia, käsintehtyjä suklaatuotteitamme, vaan myös maailman parhaat lakut ja karamellit. Myymälämme ikkunasta voit lisäksi seurata suklaanvalmistusta klo 10-14.30. Sanoiko joku maistiainen? KYLLÄ, koska myymälässämme niitä on aina tarjolla. Legendaaristen suklaaseen dipattujen mansikoiden aika on myös aivan oven takana….

Lasimäeltä löydät myös monia muita kivoja pikku puoteja. Lisää tietoa ja aukioloajat löydät osoitteesta: www.iittalanlasimaki.fi!

Vuodenajasta viis, Iittalaan siis!