Mietteitä vanhasta kaupungista

Vuonna 1889 avattu Vanha kauppahalli on nimensä mukaisesti vanhin Helsingissä olevista kauppahalleista. Se on kokenut 126-vuotisen olemassaolonsa aikana lukuisia muodonmuutoksia, mistä hyvänä esimerkkinä on myymälöiden kokoa kuvastavat lukemat; avauduttuaan 1889 hallissa oli 120 myyntipaikkaa ja keskihallissa 6 myymälää. Kun lukee hallin sivuilta tuosta historiasta, niin voi vaan ihmetellä että miten ne kaikki on voineet mahtua tänne, kun miettii että nykyään halli palvelee “vain” 24 myymälällä… Ehkä laatu korvaa määrän, tässäkin tapauksessa?

Oma historiani Vanhassa kauppahallissa alkoi vuonna 2008, kun astelin Kultasuklaalle työhaastatteluun. Pyörin Aleksanterinkadulla ja kyselin ihmisiltä, että mikähän ratikka tänne tulee. Nähtävästi oikea kulkuväline oikeaan tarpeeseen löytyi, sillä löysin itseni Kultasuklaan kojulta kysymässä, missä työhaastattelu pidetään. Menin sinne liian aikaisin; en ollut Saara, kuten haastattelija oletti. Pyörin siis vielä hetken aikaa ympäriinsä ja ihmettelin japanilaisia, ketkä silloin vesitihkuisena tammikuun päivänä haahuilivat hallissa. Tämä oli siis elämäni ensimmäinen kerta ylimalkaan kauppahallissa. Haastatteluun päästyäni ja sieltä lähtiessäni suupieltäni nyki, kun olin vastannut niin hienosti ruotsiksi kysymykseen, mikä kartoitti kyseisen kielen taitoani. Huonohan se oli, mutta kieli poskessa mokeltamani “juu juu, bra bra” riitti muiden selitysten lisäksi siihen, että silloiseen työpaikkaani soitettiin viikon päästä ja toivotettiin tervetulleeksi töihin Vanhan kauppahallin myymälään. MINUT?! Kaikkien hakijoiden joukosta! Oli lievästi sanottuna puulla päähän lyöty olo silloisen työnantajani hihkuessa vieressä. Kai se oli sitten niin iloinen, kun pääsi minusta eroon? Vitsi vitsinä, jouluapulaisena siellä olin ja elettiin tammikuun loppua, joten se oli jopa tämmöiselle tontulle tarpeeksi siinä virassa.

Kun aloitin töissä Kultasuklaalla, niin minulle tuli kaikki asiat uutena, mikä liittyi halliin ja hallikauppaan. Tämä ei totisesti ole mikään liukuhihnatyö. Jos minulta kysytään, niin toimin myös infona, löytötavaratoimistona, terapeuttina ja turistioppaana. Kyllä, tämä on turistihalli ja kyllä, moni on yhtä puulla päähän lyötyjä kuin minä tullessani halliin ensimmäistä kertaa. Asiakaspalveluun pitää siis todella panostaa also in english ja kiinnittää erityistä huomiota laatuun; siihenhän koko hallikauppa rakentuu luoden loistavan asiakaspalvelun kanssa asiakkaalle sen mieluisimman (suklaata ostettaessa myös makeimman) liiton. Vaikka Vanhalla kauppahallilla on oma, vankkumaton kanta-asiakaskuntansa, niin voisi sanoa tämän elävän silti turistikauden mukaan. Se tarkoittaa joillekin yrityksille käytännössä kiireistä touko-elokuuta, toisilla taas menekki on tasaisempaa. Kultasuklaan erikoisuudet ovat tykättyjä viemisiä .

Olen sitä mieltä, että mihin tahansa ympäristöön ihminen isketään ja sanotaan lopulta, että: “nyt sinun pitäisi pärjätä täällä sitten itsekseen”, niin ihminen oppii, kehittyy ja tottuu. Yhtenä esimerkkinä ruotsinkielentaitoni on seitsemässä vuodessa kohentunut huomattavasti, koska nykyään vaihdan kieltä vain puolessa tapauksista; ruotsalaiset näes tykkäävät höpöttää, joten aina nätisti hymyily ja “jåå” ei riitä kysyvien silmäysten alla. Kauppahallissa on nähnyt vuosien varrella niin paljon erimaalaisia ihmisiä, että eri kansojen tyypillisimmät piirteet ovat tulleet tutuiksi. Joskus, kun tähän tulee ryhmä espanjalaisia, niin virnuillen kuuntelen sitä pajatusta ja saan desibelit kaakkoon, kun selviää että osaan sanoa pari sanaa heidän kielellään. Ilo on kielitaitoni huomioon ottaen varsin lyhytaikainen, mutta pääasia että asiakas poistuu hyvällä mielellä myymälästä. Suklaa on kuitenkin universaali kieli ja riittää, että ihminen ymmärtää sen päälle. Jos ei ymmärrä, niin onhan minulla täällä myös karkkia, hunajaa ja lakritsaa. Kyllä niillä suun makeaksi saa.

Vanhaan kauppahalliin Kultasuklaa sopii loistavasti. Mikä olisikaan idyllisempää kuin pieni ruskea suklaapuoti pienessä, viihtyisässä hallissa? Vielä, kun myyjäkin on noh, pieni. Hallilla työskentelyssä parasta on asiakkaiden lisäksi työlleen omistautuneet yrittäjät, jotka ovat osaltaan tehneet kokonaisuudesta toimivan. “Hallissa on hyvä fiilis” voi kuulostaa lattealta, mutta se on siitäkin huolimatta allekirjoitettava, monen vuoden kokemuksella. Tuleppa ja totea se itse, lupaan tarjota maistiaisia!