Touhukas päivä suklaatehtaalla

Vielä on pimeää, kun suklaatehtaan ovi aukeaa ensimmäisen kerran aamukuudelta ja suklaanvalmistaja –tonttu saapuu paikalle. Suklaapadat laitetaan pyörimään ja reseptikirjat avataan. Taas tänäänkin teemme joulupukin salaisella reseptillä suklaata herkuttelijoille ympäri maata.

Toimiston väki saapuu aamukahdeksalta ja korviin kantautuu jo muottien iloinen kalske ja jouluinen piparin tuoksu leijailee nenään, selvästi piparilevyjä valmistuksessa. Ihan silmät menee kiinni, kun ihanaa tuoksua nuuhkii sieraimet täyteen. Toinenkin tuoksu tulvahtaa taukohuoneesta, joku on jo ehtinyt pyöräyttää kahvit. Nyt pieni pala piparisuklaata suuhun ja hörppäys lämmintä kahvia … mmmm …. tästä tulee hyvä päivä!

Pakkaamon tyttötontutkin ovat jo täydessä työn touhussa, pitää mukavaa kiirusta! Kymmeniä laatikoita lähtee tänäänkin jälleenmyyjille joulukauppaan, yrityksille asiakaslahjoiksi sekä verkkokaupan tilaukset suoraan herkkusuille kotisohvalle tai lahjana ostajan ilmoittamaan osoitteeseen.

Suklaamyymälän ovi avautuu kymmeneltä, usein jo ennenkin, kun suklaahampaan kolotuksen vaivaamat asiakkaat koittelevat oven ripaa. Suklaakaupasta haetaan lahjaa tyttöystävälle, ”Mitä myyjä suosittelee?”, kysyy nuori herrasmies. Lahjaksi valikoituu suloinen, punainen, samettipintainen sydänrasia, täynnä suussa sulavia konvehteja. Eräs mieshenkilö saapuu huolestuneen näköisenä tiskille: ”Saako 20 juhlarasiaa heti mukaan, veisin hyvää mieltä asiakkailleni, tulin kyllä vähän yllättäen …?” Myyjä käy varaston puolella ja saapuu 20 konvehtirasiaa pakattuna kuljetuslaatikkoon ja asiakas huokaa helpotuksesta ja hymyilee myyjälle. Tuli hyvä mieli, kun saimme palveltua asiakasta. Ulkolaisia asiakkaita pölähtää ovesta sisälle ja eräs kysyy: ”Can I take a picture?”, kun huomaa ison lasiseinän takaa suklaamyllyt ja iloisen touhukkaat valmistajat. Hyvällä englanninkielellä myyjä tarinoi asiakkaille Kultasuklaan historiaa ja valmistusta.

Tilauksia tupsahtelee tasaiseen tahtiin, näyttää siltä, että mukava kiirus jatkuu vain. Yritysasiakas kirjoittelee, että vieläkö suklaata saa? Tottahan toki, eikä tee vielä tiukkaakaan. Muutama jättitilaus tulee, riittääköhän raaka-aineet … entä pakkausmateriaalit? Suklaayrittäjä selvittää asioita ja ei huolta, kaikki järjestyy. Iltapäivällä ovikello soi ja kuljetusliike tulee noutamaan kuorman. Kaikki saatiin lähtemään mitä pitikin ja pari laatikkoa jopa etuajassa !

Suklaamyllyt jatkavat vielä pyörimistään ja tulossa on vielä iso erä suklaamuttereita ja suklaapatukoita. Pakkaajatkin rapistelevat yhä konvehtien paperikapseleita ja täyttävät juhlarasioita. Huomisen lähetyksiä valmistellaan vielä illan hämärissä. Muutama asiakaskin saapuu vielä myymälään 5 minuuttia vaille sulkemisaikaa mutta myyjällä ei ole kiirettä, päinvastoin, tarinaa riittää niin asiakkaalla kuin myyjälläkin. Myymälän ovi sulkeutuu 18:15 ja myyjä järjestelee paikat huomista varten.

Tehtaalla tohinaa riittää vielä pitkään iltaan asti, sitten valot sammuu ja suklaa jää lepäämään yön yli kunnes uusi aamu jälleen koittaa. Taas hyvä päivä suklaatehtaalla takana!